Capitolul II
Vehiculele
SECÅ¢IUNEA 1
Condiţiile privind circulaţia vehiculelor şi controlul acestora
Art. 7. Orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei.
Art. 8. Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
Art. 9.
(1) Pentru a fi înmatriculate, înregistrate sau admise în circulaÅ£ie, autovehiculele, remorcile ÅŸi tramvaiele trebuie să fie omologate în condiÅ£iile legii.
(1.1) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele lente ÅŸi maÅŸinile autoropulsate.
(1.2) Omologarea este opÈ›ională în cazul vehiculelor prevăzute la art. 13 alin. (3) care îndeplinesc condiÈ›iile prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. d) È™i alin. (3) lit. b) din Regulamentul (UE) 2018/858 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 30 mai 2018 privind omologarea È™i supravegherea pieÈ›ei autovehiculelor È™i remorcilor acestora, precum È™i ale sistemelor, componentelor È™i unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 715/2007 È™i (CE) nr. 595/2009 È™i de abrogare a Directivei 2007/46/CE, precum È™i în cazul celor care îndeplinesc condiÈ›iile prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. e) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea È™i supravegherea pieÈ›ei pentru vehiculele cu două sau trei roÈ›i È™i pentru cvadricicluri.
(2) Categoriile de vehicule care pot fi admise în circulaÅ£ie fără a fi omologate se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, construcÅ£iilor ÅŸi turismului, cu avizul Ministerului AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor - Inspectoratul General al PoliÅ£iei Române, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Documentul care atestă omologarea este cartea de identitate a vehiculului, eliberată în condiÅ£iile legii.
(4) Pentru a fi menÈ›inute în circulaÈ›ie, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepÈ›ia maÈ™inilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depășeÈ™te 25 km/h, a autovehiculelor cu È™enile, a tramvaielor È™i a vehiculelor cu tracÈ›iune animală, se supun inspecÈ›iei tehnice periodice, conform legislaÈ›iei în vigoare.
(5) InspecÅ£ia tehnică periodică se efectuează în staÅ£ii autorizate sau în reprezentanÅ£e R.A.R., conform legislaÅ£iei în vigoare.
(6) Pentru autovehiculele ÅŸi tractoarele agricole sau forestiere aparÅ£inând instituÅ£iilor din sistemul de apărare, ordine publică ÅŸi siguranţă naÅ£ională, inspecÅ£ia tehnică periodică se poate efectua ÅŸi în staÅ£ii proprii, autorizate potrivit legii.
Art. 10.
(1) Este interzisă circulaÅ£ia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terÅ£ilor prin accidente de circulaÅ£ie, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum ÅŸi a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecÅ£iei tehnice periodice a expirat ori este anulată.
(2) Constatarea deficienÅ£elor vehiculelor se face de către poliÅ£ia rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliÅ£ia rutieră, împreună cu instituÅ£iile abilitate de lege.
SECÅ¢IUNEA a 2-a Înmatricularea, înregistrarea ÅŸi radierea vehiculelor
Art. 11
(1) Proprietarii de vehicule sau deÅ£inătorii mandataÅ£i ai acestora sunt obligaÅ£i să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaÅ£ie, conform prevederilor legale.
(2) Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulaÅ£ie până la scoaterea definitivă din circulaÅ£ie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiÅ£ii, potrivit prevederilor prezentei ordonanÅ£e de urgenţă, ÅŸi presupune următoarele operaÅ£iuni:
a) înscrierea în evidenÅ£ele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;
b) transcrierea în evidenÅ£ele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.
(3) OperaÅ£iunile prevăzute la alin. (2) se realizează pe baza datelor de identificare ale vehiculului ÅŸi ale proprietarului ÅŸi condiÅ£ionează eliberarea de către autorităţile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum ÅŸi a plăcuÅ£elor cu numărul de înmatriculare atribuit ÅŸi transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare ÅŸi în cartea de identitate a vehiculului.
(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate constituit de DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menÅ£ionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaÅ£iuni, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
(4.1.) Organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidenÅ£a fiscală a fostului proprietar are obligaÅ£ia de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informaÅ£ii prevăzut de reglementările în materie fiscală, în termen de 5 zile lucrătoare, autorităţii competente de înmatriculare. Aceasta face menÅ£iunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate constituit de DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.
(4.2.) De la data înregistrării notificării prevăzute la alin. (41), autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor, transmite instituÅ£iilor interesate datele noului proprietar, la solicitarea acestora.
(4.3.) În situaÅ£ia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
(4.4.) În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul prevăzut la alin. (4) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate.
(4.5.) Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine ÅŸi la data expirării sau, după caz, a anulării inspecÅ£iei tehnice periodice ÅŸi încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecÅ£ie tehnică periodică.
(4.6.) În cazurile prevăzute la alin. (43) ÅŸi (45), autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor, înregistrează suspendarea înmatriculării în Registrul naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate. Datele referitoare la suspendare se ÅŸterg după 5 ani de la data încetării acesteia.
(4.7.) Înregistrarea suspendării înmatriculării potrivit alin. (4.6.) în cazul prevăzut la alin.(4.5.) se realizează pe baza datelor referitoare la inspecÅ£ia tehnică periodică a vehiculului existente în Registrul naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate, comunicate DirecÅ£iei Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor de către Registrul Auto Român în condiÅ£ii stabilite prin protocol.
(4.8.) În scopul verificării efectuării inspecÅ£iei tehnice periodice a vehiculului, respectiv a valabilităţii acesteia, poliÅ£ia rutieră are drept de acces pentru consultarea Registrului naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate în condiÅ£iile stabilite prin protocolul încheiat între Inspectoratul General al PoliÅ£iei Române ÅŸi DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor.
(4.9.) DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor realizează, gestionează ÅŸi pune la dispoziÅ£ia publicului o aplicaÅ£ie informatică, în mod gratuit, printr-un serviciu on-line, pe pagina proprie de internet, pentru a se verifica situaÅ£ia înmatriculării unui vehicul, precum ÅŸi motivul suspendării înmatriculării acestuia.
(5) SolicitanÅ£ii unei operaÅ£iuni de înscriere a dreptului de proprietate în evidenÅ£ele autorităţilor competente pentru un vehicul rutier utilizat dobândit din alt stat trebuie să facă dovada certificării autenticităţii vehiculului de către Registrul Auto Român. Certificarea autenticităţii vehiculului atestă faptul că formularul-tip al documentului care confirmă înmatricularea anterioară a vehiculului, eliberat de autorităţile competente din Å£ara de provenienţă, este autentic.
(6) abrogat.
(7) Cu ocazia realizării oricărei operaÅ£iuni privind înmatricularea unui vehicul, verificarea efectuării inspecÅ£iei tehnice periodice ÅŸi a asigurării obligatorii de răspundere civilă, respectiv a valabilităţii acestora, se poate face ÅŸi pe cale informatică, în condiÅ£iile stabilite prin protocol încheiat între autoritatea competentă din subordinea Ministerului AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor cu atribuÅ£ii de organizare ÅŸi coordonare a activităţii de evidenţă ÅŸi eliberare a certificatelor de înmatriculare ÅŸi a plăcuÅ£elor cu numere de înmatriculare ÅŸi Registrul Auto Român, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
(8) abrogat.
(9) Societăţile abilitate să comercializeze vehicule noi ÅŸi societăţile de leasing din România pot solicita, pe cale informatică, înmatricularea sau autorizarea provizorie pentru circulaÅ£ie a vehiculelor, prin intermediul unei aplicaÅ£ii informatice puse la dispoziÅ£ie, în condiÅ£iile stabilite prin protocol, de către autoritatea competenta din subordinea Ministerului AdministraÅ£iei ÅŸi Internelor cu atribuÅ£ii de organizare ÅŸi coordonare a activităţii de evidenţă ÅŸi eliberare a certificatelor de înmatriculare ÅŸi a plăcuÅ£elor cu numere de înmatriculare.
(10) Proprietarul sau deÅ£inătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorităţii competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.
(11) Cu ocazia realizării operaÅ£iunilor prevăzute la alin. (2), autorităţile competente de înmatriculare înscriu în Registrul naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate prevăzut la alin. (4) următoarele date în format electronic:
a) datele de identificare a proprietarului ÅŸi, după caz, a deÅ£inătorului mandatat ori a altei persoane, în condiÅ£iile art. 15 alin. (1.1.);
b) datele de identificare a vehiculului.
(12) Datele de identificare prevăzute la alin. (11) lit. a) sunt:
a) pentru persoanele fizice: numele de familie, prenumele, codul numeric personal sau, dacă este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislaţiei naţionale aplicabile, respectiv numărul de identificare fiscală, locul şi data naşterii, domiciliul/reşedinţa, precum şi, opţional, un număr de telefon şi adresa de poştă electronică ale persoanei;
b) pentru persoanele juridice: denumirea, sediul, codul de identificare fiscală, numărul de înregistrare în registrul comerÅ£ului, dacă este cazul, sau codul unic de înregistrare, potrivit legii naÅ£ionale aplicabile, precum ÅŸi, opÅ£ional, un număr de telefon ÅŸi adresa de poÅŸtă electronică ale reprezentantului acestora.
(13) Datele de identificare a vehiculului care se înscriu în Registrul naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate ÅŸi codurile armonizate aferente acestora se stabilesc ÅŸi se actualizează prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(14) Datele prevăzute la alin. (11) se şterg după 10 ani de la data radierii vehiculului.
(15) Registrul naÅ£ional de evidenţă a permiselor de conducere ÅŸi a vehiculelor înmatriculate se actualizează pe baza datelor furnizate în sistem informatizat de către Registrul Auto Român, referitoare la inspecÅ£ia tehnică periodică a vehiculelor. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.
(16) DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor este autorizată să facă schimb de date cu autorităţile competente de înmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene, prin obÅ£inerea, respectiv furnizarea datelor necesare, în scopul verificării, înaintea înmatriculării unui vehicul, a statutului legal al acestuia în statul în care a fost înmatriculat anterior, în cazul în care există îndoieli asupra situaÅ£iei reale sau juridice a vehiculului. Verificarea împreună cu autorităţile competente de înmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene se poate realiza inclusiv prin utilizarea unei platforme informatice în scopul facilitării schimbului de informaÅ£ii.
(17) Prevederile alin. (1)-(16) se aplică în mod corespunzător È™i în cazul vehiculelor înregistrate care circulă pe drumurile publice, cu excepÈ›ia vehiculelor cu tracÈ›iune animală, în condiÈ›iile stabilite prin ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 19.
*) Conform articolului IV din ORDONANÈšA nr. 11 din 31 ianuarie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 31 ianuarie 2023, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 11 alin. (17) È™i ale art. 14 din OrdonanÈ›a de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaÈ›ia pe drumurile publice, republicată, cu modificările È™i completările ulterioare, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanÈ›e, ministrul afacerilor interne va emite ordinul de modificare a Ordinului ministrului administraÈ›iei È™i internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii È™i eliberarea autorizaÈ›iei de circulaÈ›ie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 941 din 21 noiembrie 2006, cu modificările È™i completările ulterioare.
Art. 11.1
(1) Autorităţile competente să realizeze operaÅ£iuni de înmatriculare, autorizare provizorie ÅŸi eliberare a permiselor de conducere încasează:
a) tarifele aferente confecÅ£ionării ÅŸi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare ÅŸi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenÅ£ial sau păstrării combinaÅ£iei numărului de înmatriculare;
b) tarifele aferente emiterii certificatelor de înmatriculare, a autorizaÅ£iilor provizorii ÅŸi a permiselor de conducere.
(2) Tarifele menÅ£ionate la alin. (1) lit. a) pot fi achitate prin virament, prin mijloace de plată online, prin intermediul POS-urilor instalate la unităţile Trezoreriei Statului sau la sediile instituÅ£iilor publice beneficiare ale sumelor ÅŸi prin alte modalităţi de plată reglementate de acte normative în vigoare, prin mandat poÅŸtal sau în numerar la ghiÅŸeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere ÅŸi înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituÅ£iilor prefectului, la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, în condiÅ£iile legii. Pentru sumele încasate prin intermediul POS-urilor instalate la unităţile Trezoreriei Statului, comisioanele se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul instituÅ£iilor publice din structura cărora fac parte unităţile Trezoreriei Statului, iar pentru cele încasate prin intermediul POS-urilor instalate la sediile instituÅ£iilor publice beneficiare, comisioanele se suportă din bugetele acestora.
(3) Tarifele menÅ£ionate la alin. (1) lit. b) se încasează într-un cont distinct de disponibil deschis pe numele Regiei Autonome «AdministraÅ£ia Patrimoniului Protocolului de Stat», prin următoarele mijloace de plată: prin virament, prin mijloace de plată online, inclusiv prin Sistemul naÅ£ional electronic de plată online - SNEP, prin intermediul POS-urilor instalate de către Regia Autonomă «AdministraÅ£ia Patrimoniului Protocolului de Stat» la sediile serviciilor publice emitente ale documentelor, prin mandat poÅŸtal, precum ÅŸi prin alte modalităţi de plată reglementate de acte normative în vigoare.
(4) Tarifele prevăzute la alin. (1) lit. a) se încasează într-un cont distinct de disponibil deschis la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului pe numele instituÅ£iei prefectului din care face parte serviciul public comunitar regim permise de conducere ÅŸi înmatriculare a vehiculelor.
(5) Unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care îÅŸi au deschise conturile instituÅ£iile prefectului din care fac parte serviciile publice comunitare regim permise conducere ÅŸi înmatriculare a vehiculelor încasează tarifele prevăzute la alin. (1) lit. a) în numerar, în contul prevăzut la alin. (4).
(6) Sumele încasate în numerar la ghiÅŸeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere ÅŸi înmatriculare a vehiculelor se depun la casieriile instituÅ£iilor prefectului în aceeaÅŸi zi, la terminarea programului de lucru.
(7) Sumele predate la instituÅ£iile prefectului potrivit alin. (6) se depun de către acestea în contul distinct de disponibil prevăzut la alin. (4) în următoarea zi lucrătoare.
(8) Tarifele prevăzute la alin. (1) lit. a), încasate în contul prevăzut la alin. (4), se virează de către instituÅ£iile prefectului, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la încasare, în contul de venituri al bugetului activităţii finanÅ£ate integral din venituri proprii «Venituri din prestări servicii» al DirecÅ£iei Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor.
(9) Restituirea sumelor prevăzute la alin. (1), achitate eronat sau pentru care nu au fost prestate serviciile aferente, se face de către DirecÅ£ia Regim Permise de Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor, respectiv de către Regia Autonomă "AdministraÅ£ia Patrimoniului Protocolului de Stat", la cererea scrisă a plătitorului adresată acestora, însoÅ£ită de documentul prin care s-a efectuat plata. Cererea ÅŸi documentul prin care s-a efectuat plata pot fi transmise atât în format fizic, cât ÅŸi prin mijloace electronice.
Art. 12
(1) Vehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, cu excepÅ£ia următoarelor categorii de vehicule:
a) vehiculele trase sau împinse cu mâna;
b) bicicletele;
c) trotinetele electrice.
(2) Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele înmatriculate ori înregistrate, după caz, trebuie să poarte plăcuÅ£e cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni ÅŸi conÅ£inut prevăzute de standardele în vigoare.
(3) Vehiculele care nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării pot circula pe drumurile publice numai în condiÅ£iile prevăzute prin regulament.
(4) Este interzisă conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mâna, bicicletele ÅŸi trotinetele electrice.
Art. 13
(1) Autovehiculele ÅŸi remorcile se înmatriculează permanent sau temporar la autoritatea competentă în a cărei rază teritorială proprietarii îÅŸi au domiciliul, reÅŸedinÅ£a ori sediul, în condiÅ£iile stabilite prin reglementările în vigoare.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) mopedele, troleibuzele, remorcile destinate a fi tractate de tractoarele agricole sau forestiere ÅŸi vehiculele lente.
(3) Autovehiculele, remorcile È™i tractoarele agricole sau forestiere din dotarea Ministerului Apărării NaÈ›ionale, a Ministerului Afacerilor Interne, a Serviciului de ProtecÈ›ie È™i Pază, precum È™i cele ale Serviciului Român de InformaÈ›ii se înregistrează la aceste instituÈ›ii.
(4) Autovehiculele È™i remorcile destinate a fi tractate de acestea, menÈ›ionate la alin. (3), pot, după caz, să fie înmatriculate.
(5) Până la înmatriculare, vehiculele prevăzute la alin. (1) pot circula cu numere provizorii, pe baza unei autorizaÅ£ii speciale eliberate de autoritatea competentă.
(6) La cerere, instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și persoanelor juridice abilitate să fabrice, să asambleze, să caroseze ori să efectueze activități de testare a vehiculelor, sistemelor, componentelor, unităților tehnice separate, pieselor sau echipamentelor destinate acestora li se pot elibera, pentru aceste vehicule, autorizații și numere pentru probe.
(7) Pot beneficia de autorizaÈ›ii È™i numere pentru probe vehiculele care se supun înmatriculării È™i se comercializează, în vederea efectuării probelor solicitate de clienÈ›i, la cererea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere.
(8) AutorizaÈ›ia de circulaÈ›ie pentru probe este valabilă doar pe teritoriul României, pentru cazurile prevăzute la alin. (6), È™i doar pe teritoriul judeÈ›ului sau al municipiului BucureÈ™ti în raza căruia societatea îÈ™i are sediul, pentru cazul prevăzut la alin. (7).
(9) EvidenÈ›a vehiculelor înmatriculate se È›ine la autoritatea competentă pe raza căreia proprietarul sau deÈ›inătorul mandatat îÈ™i are domiciliul, reÈ™edinÈ›a sau sediul.
Art. 14
(1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, altele decât celeprevăzute la art. 13 alin. (3), inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, vehiculele lente, precum È™i vehiculele cu tracÈ›iune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai oraÈ™elor, ai municipiilor È™i ai sectoarelor municipiului BucureÈ™ti.
(2) EvidenÈ›a vehiculelor înregistrate se È›ine la autoritatea competentă prevăzută la alin. (1) pe raza căreia proprietarul sau deÈ›inătorul mandatat îÈ™i are domiciliul, reÈ™edinÈ›a sau sediul, care înscrie datele de identificare a proprietarului È™i a vehiculului prevăzute la art. 11 alin. (11)-(13) în Registrul de evidență a vehiculelor înregistrate, constituit la nivelul DirecÈ›iei Generale Permise de Conducere È™i Înmatriculări. Înscrierea datelor se realizează prin intermediul aplicaÈ›iilor informatice puse la dispoziÈ›ia autorităților administraÈ›iei publice locale competente, în mod gratuit, de către DirecÈ›ia Generală Permise de Conducere È™i Înmatriculări.
(3) Prelucrarea unor date din Registrul de evidență a vehiculelor înregistrate, inclusiv a unor date cu caracter personal, de către autoritățile È™i instituÈ›iile publice cu atribuÈ›ii în domeniul apărării, ordinii publice È™i securității naÈ›ionale se realizează pe bază de protocol încheiat între acestea È™i DirecÈ›ia Generală Permise de Conducere È™i Înmatriculări.
* NOTÄ‚
Articolul III din ORDONANÈšA nr. 11 din 31 ianuarie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 31 ianuarie 2023 prevede:
(1) Până la operaÈ›ionalizarea Registrului de evidență a vehiculelor înregistrate de către DirecÈ›ia Generală Permise de Conducere È™i Înmatriculări, înregistrarea vehiculelor se realizează în evidenÈ›ele constituite la nivelul primarilor comunelor, ai oraÈ™elor, ai municipiilor È™i ai sectoarelor municipiului BucureÈ™ti, potrivit regulamentelor emise la nivelul fiecărei autorități a administraÈ›iei publice locale.
(2) Datele de identificare a proprietarilor È™i a vehiculelor înregistrate, care nu au fost radiate, aflate în evidenÈ›ele constituite la nivelul primarilor comunelor, ai oraÈ™elor, ai municipiilor È™i ai sectoarelor municipiului BucureÈ™ti se înscriu de către aceÈ™tia în Registrul de evidență a vehiculelor înregistrate în termen de 1 an de la constituirea acestuia de către DirecÈ›ia Generală Permise de Conducere È™i Înmatriculări.
(3) DirecÈ›ia Generală Permise de Conducere È™i Înmatriculări colaborează cu autoritățile administraÈ›iei publice locale pentru operaÈ›ionalizarea È™i utilizarea Registrului de evidență a vehiculelor înregistrate.
Conform articolului IV din ORDONANÈšA nr. 11 din 31 ianuarie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 31 ianuarie 2023, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 11 alin. (17) È™i ale art. 14 din OrdonanÈ›a de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaÈ›ia pe drumurile publice, republicată, cu modificările È™i completările ulterioare, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanÈ›e, ministrul afacerilor interne va emite ordinul de modificare a Ordinului ministrului administraÈ›iei È™i internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii È™i eliberarea autorizaÈ›iei de circulaÈ›ie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 941 din 21 noiembrie 2006, cu modificările È™i completările ulterioare.
Art. 15
(1) Odată cu realizarea operaÈ›iunilor de înmatriculare a vehiculului, autoritatea competentă eliberează proprietarului sau deÈ›inătorului mandatat un certificat de înmatriculare, conform categoriei din care face parte vehiculul respectiv, precum È™i plăcuÈ›e cu numărul de înmatriculare. La cererea proprietarului sau deÈ›inătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situaÈ›iile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile.
(1.1) La cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie ÅŸi o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul, în virtutea unui drept legal. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este obligatorie menÅ£ionarea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ÅŸi a datelor de identificare ale deÅ£inătorului mandatat.
(2) Abrogat.
(3) Pentru vehiculele prevăzute la art. 13 alin. (3) È™i art. 14 alin. (1), autoritatea care le înregistrează eliberează proprietarilor acestora certificate È™i plăcuÈ›e cu numere de înregistrare, conform categoriei din care fac parte vehiculele respective.
(4) Forma, dimensiunile ÅŸi conÅ£inutul certificatului de înmatriculare ÅŸi ale certificatului de înregistrare se stabilesc prin ordin al ministrului administraÅ£iei ÅŸi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Este interzisă punerea în circulaÈ›ie a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuÈ›e cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare, precum È™i în cazul în care certificatul de înmatriculare sau de înregistrare este reÈ›inut, iar dovada înlocuitoare a acestuia este eliberată fără drept de circulaÈ›ie sau termenul de valabilitate a expirat. Este asimilată interdicÈ›iei de a pune în circulaÈ›ie un vehicul È™i situaÈ›ia în care conducătorul acestuia nu a prezentat documentul de înmatriculare ori de înregistrare la momentul constatării faptei pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede reÈ›inerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.
Art. 16 Înmatricularea, înregistrarea sau atribuirea numărului provizoriu ori pentru probe a unui vehicul se anulează de către autoritatea care a efectuat-o, dacă se constată că au fost încălcate normele legale referitoare la aceste operaÅ£iuni.
Art. 17
(1) Radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea, la cererea proprietarului, numai în următoarele cazuri:
a) proprietarul doreÈ™te retragerea din circulaÈ›ie a vehiculului È™i face dovada depozitării acestuia într-un spaÈ›iu adecvat, deÈ›inut în condiÈ›iile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unități specializate în vederea dezmembrării, situaÈ›ie în care radierea este definitivă;
c) la scoaterea din România a unui vehicul, în vederea înmatriculării în alt stat;
d) în cazul furtului vehiculului.
(2) Radierea din evidenţă a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiÅ£iile legii.
(3) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenţă.
(4) Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispoziÅ£ie a autorităţii administraÅ£iei publice locale, fără stăpân sau abandonate se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziÅ£iei respective.
(5) Radierea din evidenţă a unui vehicul se face, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea, ÅŸi în următoarele situaÅ£ii:
a) în cazul notificării primite de la autorități competente sau operatori economici autorizaÈ›i să emită certificatul de distrugere, care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz;
b) în cazul notificării primite de la autorități competente, care atestă faptul că vehiculul a fost înmatriculat permanent în alt stat;
c) la notificarea Ministerului Afacerilor Externe, în cazul autovehiculelor È™i remorcilor aparÈ›inând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare È™i membrilor acestora, precum È™i altor organizaÈ›ii È™i persoane străine cu statut diplomatic sau consular;
d) d) în baza unei hotărâri judecătoreÈ™ti rămase definitive.
(6) În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului în condiÅ£iile prevăzute la alin. (5), autoritatea competentă îl informează pe titularul certificatului de înmatriculare cu privire la efectuarea acestei operaÅ£iuni.
Art. 18 În cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorităţii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în condiÅ£iile stabilite de autoritatea competentă, în termen de 30 de zile de la data declarării pierderii sau furtului, de la data schimbării numelui ori de la data constatării deteriorării, după caz.
Art. 19 Procedura înmatriculării, înregistrării, radierii ÅŸi eliberarea autorizaÅ£iei de circulaÅ£ie provizorie sau pentru probe a vehiculelor se stabilesc prin ordin al ministrului administraÅ£iei ÅŸi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.