top of page
           Capitolul IV
   Semnalizarea rutiera

Art. 29
(1) CirculaÅ£ia pe drumurile publice se desfăşoară în conformitate cu regulile de circulaÅ£ie ÅŸi cu respectarea semnificaÅ£iei semnalizării rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele ÅŸi indicaÅ£iile poliÅ£istului rutier care dirijează circulaÅ£ia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporară ÅŸi semnalele conducătorilor de vehicule.
(2) ParticipanÅ£ii la trafic sunt obligaÅ£i să respecte ÅŸi semnalele poliÅ£iÅŸtilor de frontieră, ale îndrumătorilor de circulaÅ£ie ai Ministerului Apărării NaÅ£ionale, ale personalului echipelor mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române, precum ÅŸi ale organelor fiscale din cadrul AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Administrare Fiscală, aflate în îndeplinirea atribuÅ£iilor de serviciu, ale agenÅ£ilor căilor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaÅ£iei pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor ÅŸcolare de circulaÅ£ie care acÅ£ionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, precum ÅŸi ale nevăzătorilor, potrivit prevederilor din regulament.

Art. 30
(1) Mijloacele de semnalizare rutieră sunt:
a) sistemele de semnalizare luminoasă sau sonoră;
b) indicatoarele;
c) marcajele;
d) alte dispozitive speciale.
(2) Mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar, se realizează ÅŸi se instalează astfel încât să fie observate cu uÅŸurinţă ÅŸi de la o distanţă adecvată, atât pe timp de zi, cât ÅŸi pe timp de noapte, de cei cărora li se adresează ÅŸi trebuie să fie în deplină concordanţă între ele, precum ÅŸi într-o stare tehnică de funcÅ£ionare corespunzătoare.
(3) Semnalele luminoase pentru dirijarea circulaÅ£iei în intersecÅ£ii au următoarele semnificaÅ£ii:
a) semnalul de culoare verde permite trecerea;
b) semnalul de culoare roÅŸie interzice trecerea;
c) semnalul de culoare galbenă împreună cu cel de culoare roÅŸie interzic trecerea.
(4) Mijloacele de semnalizare rutieră, precum ÅŸi alte dispozitive speciale de acest fel se asigură, se instalează ÅŸi se întreÅ£in prin grija administratorului drumului public respectiv ori al căii ferate, după caz. Instalarea mijloacelor de semnalizare rutieră ÅŸi a dispozitivelor speciale se execută numai cu avizul prealabil al poliÅ£iei rutiere.
(5) Mijloacele de semnalizare ÅŸi presemnalizare a intersecÅ£iilor dintre două drumuri de categorii diferite se asigură, se instalează ÅŸi se întreÅ£in de către administratorul fiecărui drum, cu respectarea modului de reglementare a circulaÅ£iei stabilit în nodul rutier respectiv.
(6) Mijloacele de semnalizare rutieră pot fi însoÅ£ite ÅŸi de dispozitive speciale de avertizare.
(7) Se interzic:
a) amplasarea, în zona drumului public, de construcÅ£ii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalaÅ£iile ce servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de amenajări sau alte obstacole care sunt de natură să limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, să stânjenească participanÅ£ii la trafic sau să le distragă atenÅ£ia, punând în pericol siguranÅ£a circulaÅ£iei;
b) lipirea de afiÅŸe, inscripÅ£ii sau înscrisuri pe indicatoarele ori dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutieră, inclusiv pe suporturile acestora.

Art. 31 ParticipanÅ£ii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaÅ£ie, semnalele, indicaÅ£iile ÅŸi dispoziÅ£iile poliÅ£istului rutier, precum ÅŸi semnificaÅ£ia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară și/sau indicatoarele electronice, care modifică regimul normal de desfășurare a circulației;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.

Art. 32
(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
a) lumina roÅŸie obligă participanÅ£ii la trafic să oprească în direcÅ£ia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roÅŸie - autovehiculele aparÅ£inând poliÅ£iei ÅŸi pompierilor;
b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparÈ›inând poliÈ›iei, jandarmeriei, poliÈ›iei de frontieră, Autorității Vamale Române, AgenÈ›iei NaÈ›ionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecÈ›iei civile, serviciilor publice Salvamont È™i Salvaspeo organizate de consiliile judeÈ›ene È™i consiliile locale, Ministerului Apărării NaÈ›ionale care însoÈ›esc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de InformaÈ›ii È™i ale Serviciului de ProtecÈ›ie È™i Pază, AdministraÈ›iei NaÈ›ionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului JustiÈ›iei, precum È™i autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acÈ›iuni de intervenÈ›ie sau în misiuni care au caracter de urgență;
c) pentru lumina galbenă - autovehiculele cu mase ÅŸi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoÅ£esc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanÅ£e periculoase, cele destinate întreÅ£inerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului ÅŸi depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate, precum ÅŸi tractoarele care tractează utilajele agricole ÅŸi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.
(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.
(4) Pe autovehiculele aparÅ£inând poliÅ£iei ÅŸi pe cele prevăzute la alin. (2) lit. c) pot fi instalate ÅŸi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanÅ£ilor la trafic.
(4.1) Pe autovehiculele Autorităţii Vamale Române, precum ÅŸi ale AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Administrare Fiscală, inscripÅ£ionate vizibil cu denumirea ÅŸi sigla instituÅ£iei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuÅ£iilor de control specifice, potrivit legii.
(5) Mijloacele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, se certifică sau se omologhează de autoritatea competentă, potrivit legii. Condiţiile de utilizare a acestora se stabilesc prin regulament.

Art. 33
(1) Semnalizarea şi amenajările rutiere necesare pe drumurile publice se asigură de către administratorul drumului respectiv şi se efectuează numai cu avizul poliţiei rutiere.
(2) Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie. Aceasta este însoÈ›ită pe timpul nopÈ›ii de lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă È™i se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliÈ›iei rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranță a tuturor participanÈ›ilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare.
(3) Semnalizarea ÅŸi amenajările rutiere se definesc ÅŸi se realizează în condiÅ£iile stabilite prin regulament, în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare.

Art. 34 CondiÅ£iile de circulaÅ£ie pe viaducte ÅŸi în tunele, precum ÅŸi semnalizarea acestora se stabilesc prin regulament, în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare.

bottom of page