Capitolul VIII
Cai de atac impotriva proceselor verbale
Art. 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare ÅŸi sancÅ£ionare a contravenÅ£iei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii ÅŸi a sancÅ£iunii contravenÅ£ionale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare ÅŸi sancÅ£ionare a contravenÅ£iei de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenÅ£ionale se realizează printr-un document emis de către instanÅ£a de judecată sau printr-un extras din portalul instanÅ£elor de judecată www.portal.just.ro ÅŸi se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanţă ce asigură transmiterea textului ÅŸi confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convenÅ£ional al acestuia, la unitatea de poliÅ£ie din care face parte agentul constatator, care efectuează menÅ£iunile corespunzătoare în evidenÅ£e. Permisul de conducere reÅ£inut se restituie personal titularului sau reprezentantului convenÅ£ional al acestuia. În situaÅ£ia transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenÅ£ionale prin mijloace de comunicare la distanţă, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convenÅ£ional al acestuia, unitatea de poliÅ£ie din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reÅ£inut la adresa de corespondenţă indicată în cuprinsul cererii.
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreÅŸti prin care instanÅ£a a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare ÅŸi sancÅ£ionare a contravenÅ£iei sau a admis-o în parte, menÅ£inând sancÅ£iunea contravenÅ£ională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreÅŸti.
(4.1) Termenul de 30 de zile prevăzut la alin. (4) se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătoreÅŸti. În situaÅ£ia în care termenul se împlineÅŸte într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungeÅŸte până în prima zi lucrătoare care urmează.
(4.2) În situaÅ£ia în care, la data de la care se reia executarea suspendării dreptului de a conduce, dreptul de a conduce este afectat deja de o altă suspendare a exercitării acestuia, perioada de suspendare care trebuie executată curge în continuarea perioadei de suspendare aflate deja în curs de executare.
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convenÅ£ional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliÅ£iei rutiere, care îl va înainta unităţii de poliÅ£ie care îl are în evidenţă.
(6) Se consideră îndeplinită obligaÅ£ia de predare a permisului de conducere ÅŸi în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliÅ£iei rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliÅ£iei rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.
(8) În sensul prezentului articol, prin serviciu al poliÅ£iei rutiere se înÅ£elege serviciul poliÅ£iei rutiere din structura unui inspectorat judeÅ£ean de poliÅ£ie, Brigada Rutieră din cadrul DirecÅ£iei Generale a Municipiului BucureÅŸti sau biroul de poliÅ£ie autostrăzi din cadrul Brigăzii Autostrăzi ÅŸi Misiuni Speciale din structura Inspectoratului General al PoliÅ£iei Române.
Art. 119 În cazul în care fapta unui conducător de autovehicul sau tramvai a avut ca urmare producerea unui accident de circulaÅ£ie, instanÅ£a de judecată învestită cu soluÅ£ionarea cauzei va cita unitatea de poliÅ£ie din care face parte agentul constatator, părÅ£ile implicate în eveniment ÅŸi societatea de asigurare.
Art. 120
(1) Procesul-verbal neatacat în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, precum ÅŸi, după caz, hotărârea judecătorească prin care s-a soluÅ£ionat plângerea constituie titluri executorii, fără vreo altă formalitate.
(2) abrogat.
(3) abrogat.
Art. 120.1
(1) În vederea executării amenzii contravenÈ›ionale, procesul-verbal de constatare È™i sancÈ›ionare a contravenÈ›iei încheiat ca înscris în formă electronică se transmite autorității publice competente prin platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.
(2) În cazul în care nu poate fi transmis în modalitatea prevăzută la alin. (1), în vederea executării amenzii contravenÈ›ionale, se transmite copia procesului-verbal de constatare È™i sancÈ›ionare a contravenÈ›iei încheiat ca înscris în formă electronică, imprimată pe suport hârtie, fără să poarte semnătura olografă a agentului constatator. Procesul-verbal de constatare È™i sancÈ›ionare a contravenÈ›iei încheiat ca înscris în formă electronică poate fi accesat prin platformele informatice destinate furnizării de servicii electronice.
Art. 121
(1) Abrogat.
(2) Executarea sancÅ£iunii contravenÅ£ionale complementare se prescrie în acelaÅŸi termen în care se prescrie sancÅ£iunea contravenÅ£ională principală.